Jeg sidder her isoleret i min lejlighed på Østerbro. Egentligt ville jeg gerne gå ud og løbe en tur, men speltmødrene gør det nærmest umuligt at holde to meters afstand. Som så mange andre er min normalitet næsten ophørt. Jeg står op på mærkelige tidspunkter og går i seng på lige så mærkelige tidspunkter. Alt er ikke, som det skal være.

Heldigvis har vi i Den Grønne Studenterbevægelse relativt hurtigt omstillet os, og vi kan nu næsten holde alle vores møder online. Vi prøver at holde gejsten oppe og fortsætte kampen ufortrødent, men det kan være svært i en verden, der står i coronaens tegn.

Faktisk kom det ikke bag på os klimaaktivister, at der kunne komme en pandemi. Mennesker, der har beskæftiget sig i klimakampen og med klimapolitik, var fuldt klar over, at vores rovdrift på naturen kunne resultere i verdensomspændende virusser. For når vi mindsker vilde dyrs naturlige habitater, vil de uundgåeligt komme tættere på os, hvilket desværre kan føre til situationer, som den vi ser nu.

Og desværre bliver det her nok ikke den sidste pandemi, vi kommer til at opleve i vores levetid. For klimaforandringerne er godt i gang med at smelte polerne og optø permafrosten, der kan gemme på mange uforudsete farer. Allerede nu har vi set eksempler på, at klimaforandringerne kan vække forhistoriske trusler til live. I år 2016 oplevede man i Sibirien, at den såkaldte sibiriske pest, der sidst var set i 1941, slog en lille dreng og hans bedstemor ihjel, efter de var kommet i kontakt med optøet rensdyr, der havde været død i 75 år. Ikke nok med, at de døde, så sendte de 71 af deres stammemedlemmer på hospitalet, hvor de heldigvis alle overlevede. Derudover har russiske videnskabsfolk formået at genoplive et otte millioner år gammelt insekt og en 32.000 år gammel orm. Vi ved derfor, at det er muligt for bakterier og virusser at overleve i nedfrosset tilstand i mange millioner af år. Hvis vi derfor ikke får omstillet vores samfund og får holdt temperaturstigningerne under to grader, kan vi derfor i fremtiden stå overfor en situation, hvor ukendte virusser fra isen udgør en reel trussel. Virusser, som blev dannet før de første mennesker betrådte jorden, og som med overvejende sandsynlighed vil få en større påvirkning end corona, eftersom vi kun bliver flere menneskere, der bor tættere sammen. 

Jeg ville ønske, at dette var den eneste trussel, men desværre vil klimaforandringerne også kunne bringe allerede kendte sygdomme her til lands. Et varmere klima med mere nedbør vil resultere i at der både vil komme flere myg og flåter. Faktisk har man allerede fundet den farlige West-Nile-myg både på Amager og i Greve, og malariamyggen vil ligeledes have lettere ved at kunne starte epidemier under vådere og varmere vejr.  

Hvis vi oprigtig talt gerne vil undgå flere situationer som den, vi står i nu, er det måske på tide, at vi alle kommer til en ny erkendelse. En erkendelse af, at vi er intet uden en sund natur. Vi kan ikke undgå den, og den er og bliver allestedsnærværende. Vi må og skal passe på den og klimaet, hvis vi vil undgå flere situationer som coronakrisen. Så kære dansker, når det her er overstået, skulle vi så ikke sammen se på, hvordan vi kan omstille samfundet, så vi på den måde kan vise verden, hvordan det skal gøres? For vi kan jo godt ændre os, vores vaner og levevis. Det har vi jo lige bevist. 


Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.