Det rykkede virkelig noget i mig, første gang jeg læste ordet”radikaliseret” i kommentarsporet i forbindelse med Caroline Bessermans deltagen i P1 programmet Debat.1 Jeg grublede i et stykke tid over kommentaren og over, hvorvidt personen, der skrev det, mon havde en pointe.

Men er man virkelig radikaliseret, når man erklærer sig enig med ca. 97% af forskergruppen, der er specialiseret inden for feltet?2 Er man radikaliseret, når man erklærer sig enig i Klimarådets egne anbefalinger?3 Er man radikaliseret, når man lytter til eksperterne, der gang på gang udtaler, at vi på ingen måde har råd til at vente med at indføre CO2-afgifter? Det synes jeg ikke.

Der er gået fire år, siden Etisk råd argumenterede for, at det ville være etisk forsvarligt at indskrænke danskerens frihed til at spise kød ved at indføre CO2-afgifter, fordi vores klimapåvirkende handlinger kommer til at få så alvorlige konsekvenser for andre mennesker.4 Hvad værre er, så får det endda konsekvenser for mennesker medringere adgang til materielle ressourcer end den danske befolkning,og alligevel er der stadig ingen CO2-afgift på de mestklimabelastende fødevarer i 2021.5

Jeg mener ikke, at man er radikaliseret, når man på fredelig vis kæmperfor at fremskynde klimaretfærdighed, der i skrivende stund i den grad lader vente på sig. Jeg mener ikke, at det er radikaliseret at kræve konkret politisk handling nu – for hvis der skal gøres noget ved klimakrisen i et så stort omfang, at det kan ændre noget i den nærmeste fremtid (og det skal ændre sig!), så skal det komme fra politisk side af, og det skal komme med CO2-afgifter.

Jeg synes, det er for nemt, når nogen i kommentarsporerne kalder DGSB’ere for radikaliserede.
Det er simpelthen for nemt at pådutte dem, man er uenig med, en deleligtimerende betegnelse som”radikaliseret”.

1 https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2020-12-09

2 https://videnskab.dk/naturvidenskab/er-97-procent-af-forskerne-enige-om-at-klimaforandringer-er-menneskeskabte

3 https://klimaraadet.dk/da/rapporter

4 https://www.etiskraad.dk/etiske-temaer/natur-klima-og-foedevarer/publikationer/etisk-forbrug-af-klimabelastende-foedevarer-2016/kronik

5 https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/klimafakta

Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.