Egholm Motorvej er kommet i høring. Det betyder at så mange som muligt skal indsende høringssvar mod den. Vi har indtil d. 11. januar 2024. Du kan indsende et høringssvar uanset hvor gammel du er og hvor du bor. Dit høringssvar kan være alt fra et par linjer til en hel roman og skal blot indeholde din holdning til motorvejen. Det vigtigste er, at du sender det afsted. Tag gerne inspiration i det nedenstående indlæg – og brug alt det du vil af teksten. Du kan sende dit høringssvar til Transportministeren på trm@trm.dk. Der er brug for din stemme nu!


I Den Grønne Ungdomsbevægelse er vi fortvivlede og rystede over planen om at etablere Egholm Motorvej. Den vil påvirke rødlistede arter og naturbeskyttede områder, medføre en markant CO2-udledning og få flere biler på vejene. Vi står midt i en buldrende klima- og biodiversitetskrise, og Egholm Motorvej vil bremse den nødvendige og presserende håndtering af kriserne. 

Motorvejen vil uden tvivl ødelægge et af de mest betydningsfulde grønne åndehuller nær Aalborg, Egholm Ø, som i dag er noget helt særligt for både dyrelivet og borgerne. Som et af de lande i EU med mindst natur kan Danmark ikke tåle at lave nye ar i landskabet i form af naturkvælende motorveje.  

Vi accepterer ikke præmissen om, at Egholm Motorvej er nødvendigt for udviklingen i Nordjylland. For motorvejen vil aflaste trafikken meget lidt – alt for lidt til at retfærdiggøre dens negative konsekvenser. Man forventer at ved åbningen af motorvejen vil der være samme trængselsproblemer på E45 som der er i dag. Det er yderst uansvarligt fortsat at forsøge at asfaltere os ud af trængselsproblemerne, for biltrafikken vil blive ved med at vokse og skabe trængsel, så længe vi udvider vores motorveje. Derved fastholder vi Danmark i en ressourcetung transportform i stedet for at skabe bedre forhold for kollektiv transport. 

Det er slående, at man stadig overvejer at bygge motorvejen, når der er så stor en folkelig modstand imod den. At der i sidste høringsrunde i 2021 blev indsendt over 7.000 kritiske høringssvar burde være nok til at lægge projektet i graven. Vi finder det skræmmende, at ministeriet ignorerer både sundhedsskadelige støjniveauer for tusindvis af borgere og risikoen for forurening af en tredjedel af Aalborgs drikkevand. At beslutningen fra politisk side virker urokkelig før den sidste miljøkonsekvensrapport blev offentliggjort, før borgerne er blevet hørt og før det endeligt er politisk stemt igennem. Og at Egholm Motorvej ikke er et enestående eksempel, men en del af et større fossilt vokseværk i Danmark, bestående af nye motorveje, havne og lufthavnsudvidelser. 

Vi mener at det er dybt bekymrende at der indgås så store beslutninger bag lukkede døre og at ministeriet dermed tromler over al borgerinddragelse, fornuft og ansvarlighed. Egholm Motorvej er et prestigeprojekt for de få, der vil binde vores og fremtidige generationer til støj, flere biler og en alt for langsom grøn omstilling. 

Med de utallige brister i projektet virker det uforsvarligt at 9 milliarder kr. skal afsættes til en halvtreds år gammel lunken lappeløsning med så lav en intern rente, at projektet rent økonomisk set er ekstremt uholdbart. Vi frygter for forringelsen af Aalborg by, den omkringliggende natur, borgernes trivsel og den grønne omstilling. Vi mener ikke, at motorvejen passer ind i den fremtid, som vi må skabe for at imødegå både klima- og biodiversitetskrisen. Vi ønsker et liv med bedre trivsel og plads til alle arter, hvor vi udvikler vores kollektive transportformer, hvor der er ro fra byens trafikstøj, hvor borgerne bliver hørt og hvor magthaverne tør bryde med status quo.

Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.