Hermed et skud ud til plantespiseren, der i disse dage frivilligt går gennem skærsilden - også kendt som den årlige påskefrokost med familien, der simpelthen ikke forstår, hvorfor du dog ikke kan spise lammekølle bare denne ene dag. Det kan være svært at balancere familieforhold med omsorg for dyr og planeten. Derfor serverer vi dig her et retorisk arsenal, du kan bruge som beskyttelse til årets virtuelle påskefrokoster. 

 

1.     “Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan du kan undvære at spise kød.”

Det er faktisk meget simpelt, morfar. For det første er det nemt og naturligt at få protein fra planter. For det andet er den etablerede forskning stensikker. FNs klimapanel udgav i august 2019 en rapport, der sort på hvidt viste, at der for klimaets skyld skal produceres mindre kød globalt. Men inden du laver dit mic drop over morfars lammesteg, så kan du jo lige minde ham om, at FN-landene i 2015 skrev under på en aftale i Paris om, at de rent faktisk vil prøve at bremse konsekvenserne af klimakrisen.

      Og haps, haps, haps – så trænger bordet vist til snaps. 

 

2.   “Det er da kedeligt at fejre påske uden lam.”

Efterhånden er det en selvfølgelighed, at vores traditioner centrerer sig om mad. Alt for meget mad med alt for meget kød. Lad mig derfor sige dig én ting, faster Karen: Giv mig hyggen tilbage. 

      Det, der burde samle os, er ønsket om at være sammen – ikke ønsket om lam på tallerkenen. Så imens du demonstrativt sætter tænderne i dine hjemmelavede farverige vegedeller spækket med kikærter, ingefær og hasselnødder, kan faster Karen jo bruge tiden på at revurdere, om lammekød virkelig er det altafgørende element ved påskefrokosten. 


3.    “Jamen, det gør da ingen forskel, at du lige spiser lam her til påske.”

Hvis alle tænkte som fætter Søren, blev der aldrig skabt forandring. Heldigvis har mange, ligesom dig valgt at spise mere plantebaseret. Tal fra COOP og DVF (2019) viser, at 2,5% af befolkningen lever vegetarisk eller vegansk. I 2017 var det bare 1,8%, så forandringen sker, om fætter Søren vil det eller ej. 2,5% svarer til 140.000 mennesker, og det svarer til fire gange fyldte landskampe i Parken. Det kan man vist godt kalde en forskel. 

      Desuden gælder det især om at holde sig fra lammekødet. Ifølge forskere fra Institut for Agroøkologi på AU får lammekød faktisk førstepladsen blandt alle fødevarer som den mest CO2-belastende spise målt per kilo. Skål.

 

4.    “Mennesker kan ikke overleve uden kød.” 

Ifølge Dr. Christina Warinner fra Max Planck Institute er vi hverken genetisk, anatomisk eller fysisk tilpasset til at spise kød. Så når argumentet om, at mennesker ikke kan leve uden kød bliver smækket på bordet mellem tredje og fjerde Tuborg Påskebryg, så kan du jo sidde klar med et link til dokumentaren ”The Game Changers” på Netflix. Her forklarer forskere også, hvordan det er en misforståelse, at vores hugtænder viser, hvordan vi er skabt til at spise kød. Vores hugtænder er intet andet end mindre imponerende versioner af elefantens stødtænder. 

      Det kan desuden ske, at mor bliver bekymret for, om du mon får alle de tilskud, du har brug for. Dertil kan du jo fortælle, at du bliver nødt til at tage B12-tilskud – men det gør kødspisere forresten også. Kom eventuelt mor i forkøbet og giv B12-tilskud som værtskabsgave. Sådan kan du vise hende, at du er opmærksom på din kost, og samtidig måske snige lidt kostråd ind i samtalen. 

 

5.    “Tænker du ikke på, at vi skal støtte det danske landbrug?”

Her er du nødt til at smøge ærmerne op og tage en dyb vejrtrækning, for nu skal du forklare, hvorfor vi har brug for et dansk landbrug, der ikke fanger den enkelte jordbruger i en gældsspiral, men i stedet genetablerer forbindelsen mellem land og by. Når 51% af danskerne ifølge COOP & DVF (2019) ønsker at spise mindre kød, kan I måske finde fælles fodslag i en undren over, at 80% af det danske landbrugsareal bruges på at dyrke foder. Dansk landbrug skal efterkomme den stigende efterspørgsel på plantebaserede fødevarer i stedet for at prale af, at vi er gode til at producere bacon og smør. 

     Hvis du går all-in, så drop æggeløbet og inviter hele banden med på et gårdbesøg til en lokal jordbruger, der dyrker grøntsager. Her kan I få taget et billede til familiealbummet og møde nogle af de ildsjæle, der producerer de råvarer, vi har brug for. 

 

6.    “At du ikke spiser kød, giver mig bare lyst til at spise mere lam”

 Denne ytring rummer så meget absurditet, at du efterlades med to valgmuligheder: Enten kan du frit vælge mellem alle ovenstående argumenter, og alternativt tømmer du den nærmeste flaske snaps.


Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.