Så har vi fanget din interesse. En af fremtidens klimaløsninger, nemlig at lave strøm om til flydende brændsel, er faktisk mere sexet, end du lige tror. Eller i hvert fald vigtigt. De kalder det Power to X.

Illustration af Mira Lange


Efter to ugers karantæne tæt på havet ved den jyske vestkyst måtte vi sande, at vindmøllerne ofte står stille, også selvom det hele tiden blæser. Men hvorfor gør de det? Er det fordi vi har for mange, eller hvorfor bruger vi ikke den strøm til noget? 

Vindmøllerne behøvede faktisk ikke at hvile deres vinger, for kloge hoveder har forsket og fundet en metode, hvor grøn energi kan omdannes til flydende brændsel, der ikke udleder CO2. Det er faktisk ikke så svært endda. Du kan måske huske det fra kemitimerne i folkeskolen, hvor du lærte at lave en elektrolyse. Vi havde godt nok glemt og druknet den viden i Breezers, men processen er simpel nok. I en elektrolyse bruges elektricitet til at spalte vandmolekyler (H2O) til brint (H2) og ilt (O2). Brinten er det, vi kan omsætte til brændstof. 


Simpel kemi


Elektrolysen er bindeleddet i processen til at konvertere grøn elektrisk energi fra sol og vind til flydende brændstof. Brændstoffet skal bruges i forskellige former til energiintensive og CO2-tunge sektorer, der er svære at elektrificere. Det er potentielt set både til flyveren, fragtskibe og industri, så vi kan producere og fragte CO2-neutralt. Forestil dig en fremtid, hvor du kan spænde selen i flyet uden ondt i maven og fingerpeg fra andre. Men hvorfor er vi ikke i gang med dette banebrydende koncept?

Vi talte med en, der har arbejdet 40 år i vindindustrien, hvis budskab var klart. Det går simpelthen ikke hurtigt nok. Problemet er, at det hele kan sættes i gang nu, men holdes tilbage af blandt andet et afgiftssystem, der gør næste step besværligt. Det næste step er nemlig at udvikle det logistiske system for, hvordan man både afsætter flydende brændsel på markedet, og hvordan den kan fragtes mellem køber og sælger. Det er her, politikerne skal spille en rolle.


Giv power to X vind under vingerne


Det, der altså lige nu knækker halsen på Power to X som projekt, er afgiftssystemet og tarifferne. Men løsningen på det er også simpel. Regeringen bør sløjfe afgifter og tariffer eller støtte med tilskud for at give Power to X vind under vingerne og gøre produktionen konkurrencedygtig. 

Så hvis du bliver bildt ind af politikere eller medier, at vi skal vente på forskningen, så sig, at du altså godt hjælpe til med en elektrolyse. Teknologien er klar, men skal bare skaleres op og sættes i system, så den kan levere grøn brændstof til os alle. For at det kan realiseres, siger både forskere og folk i energibranchen, at det kræver politisk opbakning. Bolden er på politikernes side for at Power to X snart kan sætte grøn energi til vores samfund, og vi kan tage en bæredygtig flyrejse. 


Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.