Der er grund til at være glad efter dagens aftaler om Nordsøolie og Natur. Ikke fordi de er ambitiøse nok, men fordi de beviser, at den samlede grønne bevægelse i Danmark har indflydelse

ENDELIG! I går aftes kom der en beslutning angående Danmarks oliejagt i Nordsøen. Der indføres et totalt stop for olieproduktion i 2050 og 8. udbudsrunde aflyses helt. Og ja, det er helt utilstrækkeligt, for olieproduktionen burde gradvist udfases til et komplet stop allerede i 2030. Og ja, der er ikke meget at rose regeringen for, når den har brugt 1,5 år på at nå frem til den beslutning, og når aftalen er fyldt med forbehold og mulighed for miniudbudsrunder.

Oveni dette kom nyheden om en ny naturaftale, der sikrer 46.000 ha urørt skov (så vi i alt er oppe på 76.000 ha) og 13 nye naturnationalparker (så vi er oppe på 15), samt et biodiversitetsråd, en strategi for vores truede arter og en grundig gennemgang af hele den danske naturlovgivning. Er det nok til at redde den skræntende danske biodiversitet? Nej, for vi skal op på at mindst 30% af henholdsvis hav- og landarealerne er sikret beskyttelse. Men det er et godt første skridt på vejen til mere mangfoldig natur og bedre naturbeskyttelse i Danmark.

Aftalerne er ikke så ambitiøse som de burde være. De løser ikke alle de problemer og udfordringer vi står med. De illustrerer ikke, at Regeringen har forstået omfanget og akutheden af klima- og biodiversitetskrisen. Måske viser de snarere tværtimod, at alvoren endnu ikke er gået op for beslutningstagerne. Og de markerer helt sikkert ikke afslutningen på regeringens klimanøl.

Men lad os være glade alligevel. Lad os være glade, fordi dagen i dag har vist, at vi har indflydelse. Fordi den samlede grønne bevægelse i Danmark har gjort en forskel. Lad os fejre at vi har været med til at påvirke politikerne i en grønnere retning. Lad os fejre at vi har rykket på virkeligheden. Det der for bare to år siden virkede som en politisk umulighed, er i dag blevet til virkelighed. Det giver håb for, at vi om to år er nået endnu længere og kan stå op til nyheden om, at slutdatoen for den danske olieproduktion er rykket frem til 2030. Håb om, at vi inden for få år kan se frem til en betydelig reduktion af den animalske produktion til fordel for natur og klima.

Når man som os i Den Grønne Studenterbevægelse kæmper utrætteligt for hele klodens fremtid, er det vigtigt at fejre sig selv, når der er anledning til det. Selv når det er en halv sejr. Det er vigtigt, at vi har håb om, at vores kamp rent faktisk kan lykkes. Det er vigtigt at vi kan se, når vores kræfter rykker noget og gør en forskel. For det nærer troen på, at det vi gør nu, gør en forskel for virkeligheden en gang i fremtiden. Så lad os være glade i dag og fejre os selv og det vi gør. Lad os glædes ved, at vi faktisk kan gøre en forskel. Og lad os så i morgen fortsætte kampen for en grøn retfærdig fremtid.


Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.