I form af det økonomiske vågeblus, COVID-19 har medført, har vi lige nu fået en mulighed. Derfor er det nu, vi skal træffe de vigtige valg om, hvordan vi kan bruge denne situation som et historisk springbræt for grøn omstilling.

Ønsker du at gå i glemmebogen? Fordi du var blot én af de mange bagstræberiske politikere, der ikke kunne høre på verden, forskningen eller den danske befolkning, når de sagde, at klimakrisen skulle løses, og at det skulle være NU.

Eller vil du huskes for at være én af de få modige politikere, der faktisk satte handling bag ordene om den grønne omstilling og tog historisk ansvar for Danmarks rolle i både krisen og ikke mindst løsningen af denne?

 

Muligheden er opstået ved, at den økonomiske aktivitet er skruet ned, og dermed er en væsentlig del af udledningerne og anden forurening reduceret. Det gør, at mange beslutningstagere tænker meget over, hvordan vi skal kickstarte økonomien igen – særligt politikerne er i gang med ikke blot krisehjælp nu og her, men også større og længere sigtede stimuluspakker til den private sektor.

Det ligger altså lige for at bruge disse stimuluspakker til at genstarte økonomien med en ambitiøs grøn linje. Det handler om at sætte rammer for, hvad stimuluspakkerne kan bruges til, samt hvem de målrettes efter. Hvis de målrettes efter de store spillere i dansk økonomi, men uden nogen kriterier, så vil for eksempel Mærsk og Aalborg Portland uden tvivl fortsætte deres aktiviteter i samme hast som før. Hvis pakkerne i stedet kommer med kriterier til investeringer i grøn omstilling, vil det få selv disse aktører til at få større fokus på at bevæge deres aktiviteter i en mere bæredygtig retning, og det er strengt nødvendigt.

 

Vi har en oplagt mulighed for en grøn genstart, men gevinsterne kommer ikke i denne eller næste valgperiode, så hvis du blot er karrierepolitiker og kun fokuserer på at blive genvalgt, så kan det være svært. Hvis dit fokus er på at sikre din plads i folketinget eller et godt job som lobbyist bagefter, så vil det måske ikke være det nemmeste at være en modig folkevalgt lige nu. Hvis dit fokus er på at løse de store problemer, der kun kan løses med stor handlekraft fra vores politisk valgte ledere, så er dette et nemt valg, fordi genstarten skal ske, på den ene eller den anden måde, så spørgsmålet her er blot, om genstarten skal være GRØN eller ej.

Forskningen har talt – planeten har sagt stop for længst.

Befolkningen er mere handlingsparate end Folketinget.

Det er nu, der skal handles for at sikre, at vores samfund og liv ikke fortsat vil være ødelæggende for vores verden.

 

Du kan blive husket som én af de mest ambitiøse politikere i Danmark nogensinde – du skal bare lytte til den samlede globale forskning, som entydigt siger, at vi skal omlægge vores samfund radikalt, og at det skal være NU.

Det er denne mulighed, du har netop nu – så alle klimaengagerede holder vejret og håber, at du vil gribe den.


Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.